EclipsbrilEclipsbril
Click to enlarge

Eclipsbril

Schrijf de eerste review over dit product

€ 2,00

Beschikbaarheid: Op voorraad

SKU: A000003

Onze excuses, alles reeds uitverkocht, maar gelieve toch misschien onze onderstaande aanbevelingen te lezen en niet onbeschermd naar de zon te kijken!

Beschrijving

Details

Onze excuses, alles reeds uitverkocht, maar gelieve toch misschien onze aanbevelingen te lezen en niet onbeschermd naar de zon te kijken! 

Eclips vrijdag 20 maart 2015

 

In België zal de totale eclips van vrijdag 20 maart 2015 slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn.

 

Om 9u28 onze tijd zien we het eerste contact tussen de maan en de zon. De zon staat dan op een hoogte van 23° in het zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel komt te staan in een meer zuidelijke richting, neemt ook de bedekkingsgraad stilaan toe. Om 10u35 zien we dan uiteindelijk de maximale verduistering waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 83% van de zonnediameter bedekt zal zijn. Het is dan net alsof je een reusachtige smiley aan de hemel ziet staan. Op dat moment staat de zon al op een hoogte van 31°. Vervolgens verdwijnt de maan geleidelijk van voor de zon tot het laatste moment van contact omstreeks 11u46. Uiteraard zal de invloed op de omgeving niet zo sterk zijn als bij een totale zonsverduistering, maar je zal wel een verschil merken met een gewone zonnige dag. Zo zal het schemerdonker worden (alsof je door een zonnebril kijkt) en zal je duidelijk merken dat er iets aan de hand is met de zon.

 

Let wel op: als je het fenomeen wil waarnemen doe het dan op een veilige manier! Zowel voor kinderen als voor volwassenen is het dragen van een eclipsbril tijdens het kijken naar de zonsverduistering belangrijk. Kijk je onbeschermd naar de zonsverduistering dan kan de straling uit de zon je ogen ernstig beschadigen. Op langere termijn loop je hierdoor meer kans op allerlei oogaandoeningen.

“Kinderogen zijn zeer gevoelig voor zonlicht: de ogen zijn nog niet volledig ontwikkeld en bevatten minder pigmenten. Zet kinderen daarom niet alleen tijdens het kijken naar de zonsverduistering een eclipsbril op, maar bescherm de kinderogen al zo jong mogelijk met een zonnebril.” 

 

Afb: Schematisch verloop van de eclips. De exacte tijdstippen van de verduistering kunnen enkele minuten verschillen, al naargelang van de plek in België waar je je bevindt